In 2012 bestaat Landelijke Gilden 40 jaar. Het ‘Project 4040’ zet deze verjaardag in de kijker. De actie verloopt volgens het concept één tegen allen: Landelijke Gilden daagt 40 afdelingen uit om een ludieke opdracht rond 40 tot een goed einde te brengen.

Uitdaging nr. 19: op tocht langs 40 kapelletjes
De Landelijke Gilde van Schriek gaat deze uitdaging aan! Zij gaan op 1 mei op bedevaart naar Scherpenheuvel langs 40 kapelletjes. De stappers vertrekken bij het krieken van de dag om 4 uur(!) aan de parochiezaal van Schriek. Een tweede groep doet de tocht met de fiets. Zij vertrekken om 13 uur. Aan elke kapel wordt even halt gehouden en een kaars ontstoken.
 
Landelijke Gilde van Schriek
De Landelijke Gilde van Schriek telt bijna 500 leden en is daarmee de grootste afdeling van het land. Een hechte groep van 15 bestuursleden organiseert elke jaar ongeveer 50 activiteiten. Enkele voorbeelden: planten-  en rommelmarkt, hoevebarbecue, gymkana, vlottentocht,halloweenwandeling, haafkoopdag,…
 
40 jaar Landelijke Gilden
In 2012 viert Landelijke Gilden haar 40ste verjaardag. De vereniging ontstond immers in 1972 in de schoot van Boerenbond.  De boerengilden, meestal ontstaan op het einde van de 19e eeuw of net na WOI, splitsten in 1972 op in bedrijfsgilden en landelijke gilden. Vandaag staan Landelijke Gilden en Boerenbond naast elkaar en maken samen werk van een leefbaar platteland. Boerenbond als professionele belangenbehartiger voor land- en tuinbouwers. Landelijke Gilden als sociaal-culturele vereniging voor alle plattelandsbewoners. Beide organisaties gaan sinds begin 2012 door het leven met een nieuw logo. (zie bovenaan).
 
Landelijke Gilden
Landelijke Gilden is een vereniging van mensen met een warm hart voor het platteland in Vlaanderen en Oost-België. De vereniging telt 900 plaatselijke afdelingen, en bijna 70.000 leden, waarvan bijna 17.000 land- en tuinbouwers.

Meer dan 7.500 vrijwillige bestuursleden organiseren jaarlijks bijna 7.000 heel diverse activiteiten: een praktische les over koken met streekproducten, een jaarlijks hoevefeest, een fiets- of wandeltocht door de velden etc. Tuinliefhebbers, senioren en schapenhouders zijn drie doelgroepen binnen Landelijke Gilden. Sociale samenhang in de dorpen is onze topprioriteit.

Landelijke Gilden heeft speciale aandacht voor de leefbaarheid van het dorp en het omliggende landelijk gebied. De dorpsschool, de bescherming van de open ruimte, veilig fiets- en wandelverkeer etc. Het zijn thema’s waar we met z’n allen aandacht aan besteden. Met concrete acties en projecten maken we er samen met onze lokale besturen en leden werk van.